Ny ordförande i SEM Group efter Urban Doverholt

Andreas Frisk

Vid SEM Groups årsstämma den 25 maj valdes Andreas Frisk till ny ordförande. Han arbetar till vardags som landschef för ASSA ABLOY Opening Solutions. Andreas efterträder Urban Doverholt som lämnar ordförandeposten och avgår ur styrelsen efter att ha lett SEM Group i 14 år.

– Jag är hedrad över förtroendet att leda SEM Group som samlar de mest tongivande tillverkarna och leverantörerna av elektroniska och mekaniska säkerhetsprodukter i Sverige. Nu gäller det att fortsätta det viktiga arbetet med att driva våra prioriterade frågor om standarder, normer och hållbarhet i både Sverige och EU, men också att fortsätta hålla vår branschförening relevant i en föränderlig omvärld, säger Andreas.

Den nye ordföranden har med sina snart tio i branschen en lång karriär inom säkerhetsbranschen. Han har spenderat dessa år inom ASSA ABLOY, senast som landschef för divisionen Opening Solutions och tidigare som marknadschef och VD för ASSA OEM. Andreas har också suttit i styrelsen för SEM Group det senaste verksamhetsåret.

– Vi har en lång och stolt tradition bland våra medlemmar samtidigt som vi verkar i en bransch som varit och kommer vara under stor förändring i och med den tilltagande digitaliseringen, säger Frisk.

Den avgående ordföranden Urban Doverholt   började i säkerhetsbranschen och i SEM Group i samband med att han blev VD för ASSA AB 2009 där han blev kvar fram till 2018.

– Branschen har utvecklats enormt och digitaliseringen av produkterna har kommit långt på dessa år, sammanfattar Urban Doverholt sina 14 år som ordförande. Större organisationer jobbar alltmer med att effektivisering av digitala behörigheter och numera har de flesta fastigheter passersystem och olika typer av ellås. På konsumentsidan har det närmast blivit en revolution i Skandinavien  där Sverige och Norge tillhör de  länder i världen med högst penetration av digitala konsumentlås utanför Sydkorea.

Tillsammans  med försäkringsbolagen och SSF (Stöldskyddsföreningen) har SEM Group arbetat intensivt med standarder och normer som höjt säkerhetsnivån i Sverige avsevärt.

Även internationellt har SEM Group gjort avtryck och satt Sverige  på den europeiska säkerhetskartan. Ett viktigt led har varit att få en svensk till den prestigefyllda posten som Convenor (sammankallande) för den europeiska organisationenTC33/WG4. Här initieras de flesta mekaniska låsstandarder som i sin tur påverkar hundratals miljoner människor runt om i Europa.

Den prestigefyllda posten lyckades SEM Group få 2018 i samarbete med SIS (Svenska Institutet för Standarder) i hård konkurrens från framför allt  Tyskland och Frankrike.

– Det är inte många som förstår hur viktig den här rollen egentligen är. Det handlar om en position där man faktiskt är med och påverkar låsstandarder som kommer att gälla i flera år framåt, säger Urban Doverholt. För oss har det därför varit oerhört viktigt att få en svensk kandidat med svenskt synsätt på säkerhetsegenskaper. Sverige ligger i framkant på det här området och får vi en fortsatt hög och jämn kvalitet i standardiseringsarbetet. Samtidigt har vi aktivt påverkat europastandarder så att svenska prestandanivåer kommer med.

Fler nyheter