fbpx
Skip to main content
pexels-shvets-production-7176317

Utbildning i säkerhetsprövning

Kursen för dig som jobbar med rekrytering inom säkerhetsskyddad verksamhet.

Om programmet

Jobbar du eller dina medarbetare med rekrytering inom säkerhetsskyddad verksamhet? Vill ni ha en trygg rekryteringsprocess och medarbetare som är utbildade till att göra säkra rekryteringar? Då ska ni gå vår tvådagarsutbildning i säkerhetsprövning.

Fler omfattas idag av säkerhetsskyddslagstiftningen och säkerhetsprövningar är en viktig del av säkerhetsskyddet. Genom att utbilda personalen ser ni till att er organisation får säkra rekryteringar med effektiva och metodiska säkerhetsprövningar där den som utför prövningen är trygg i sin roll genom hela processen.

Under två dagar går du med hjälp av våra erfarna och kunniga lärare igenom alla väsentliga regler och steg i säkerhetsprövningen. Genom workshops övar du även på att genomföra säkerhetsprövningsintervjun på ett effektivt och professionellt sätt.

Vem har nytta av utbildningen?

Utbildningen riktar sig främst till dig som arbetar med HR och personalfrågor, säkerhetsskydd och verksamhetsskydd eller som är säkerhetschef eller chef med personalansvar.

Varför behövs en utbildning i säkerhetsprövning?

För din verksamhet är det viktigt att inte bara anställa personer med rätt kompetens, utan även personer som är pålitliga från säkerhetssynpunkt. En felaktig rekrytering kan innebära stor skada för verksamheten och negativ publicitet för en myndighet – eller ett företags varumärke – med informationsläckage, förlorade intäkter och betydande kostnader för verksamheten som följd. Säkerhetsskyddslagen (2018:585) ställer krav på att skyddet av säkerhetskänslig verksamhet ska säkerställas, oavsett om det är inom privat eller offentlig sektor.

Utbildning i Säkerhetsprövning (1)

Kompetens hos kursledare & genomförda uppdrag

Utbildningens kursledare har lång erfarenhet av arbete inom myndighet med fokus på säkerhetsskydd och säkerhetsprövning. Hen har genomfört ett stort antal säkerhetsprövningsintervjuer i både civila och försvarsrelaterade verksamheter samt utbildat säkerhetshandläggare och beslutsfattare i metodik och regelverk.

Exempel på tidigare genomförda uppdrag:

  • Statliga myndigheter och annan säkerhetskänslig verksamhet– utbildning av säkerhetshandläggare i hur man genomför strukturerade och rättssäkra säkerhetsprövningsintervjuer.
  • Företag inom kritisk infrastruktur– praktisk träning och fördjupad kunskap om intervjuteknik och riskbedömning kopplad till säkerhetsprövning.

 

Referenser:

Här är några citat från tidigare deltagare:

”Kursen gav oss en djupare förståelse för hur vi ska genomföra säkerhetsprövningsintervjuer på ett metodiskt och professionellt sätt. Kursledaren hade en gedigen bakgrund från myndighetsarbete och förmedlade konkreta verktyg som vi direkt kunde använda i vårt arbete.”

– Säkerhetshandläggare, statlig myndighet

”Vi fick värdefulla insikter om hur vi kan ställa rätt frågor och identifiera lojalitet, sårbarhet och pålitlighet. Kursledarens erfarenhet från myndigheten var tydlig genom hela utbildningen.”

– HR-ansvarig, säkerhetsklassad verksamhet

”Utbildningen höjde vår kompetens inom säkerhetsprövningsintervjuer och gav oss en strukturerad metodik att arbeta efter.”

– Säkerhetsskyddschef, privat sektor

Ytterligare information

Anmälan och intagning

För att anmäla dig till utbildningen trycker du på till anmälan i informationsrutan till höger. Välj sedan utbildningsdatum och tryck fortsätt. Efter att du fyllt i anmälningsformuläret kommer vi ta emot din anmälan och en faktura kommer innan utbildningsstart skickas till den angivna faktureringsadressen.

Efter din anmälan är klar kommer du att få en bekräftelse till den e-post du angett. Senast två veckor innan utbildningens start kommer du få mer information om tider och annat som kan vara bra att veta.

Behörighet

Utbildningen riktar sig främst till dig som arbetar med HR och personalfrågor, säkerhetsskydd och verksamhetsskydd eller som är säkerhetschef eller chef med personalansvar.

Undervisning och innehåll

Agenda dag 1

  • Kommunikationens grunder
  • Frågeteknik
  • Mötesteknik
  • Kroppsspråk

Agenda dag 2

  • Introduktion till säkerhetsprövning och
    personalsäkerhet
  • Intervjuteknik inom SPI och strukturerad metodik
  • Aktivt lyssnande och hantering av motstånd
  • Rapportering och kravställning
  • Praktiska övningar i SPI med professionella
    figuranter

Vi kan också anpassa kursens innehåll efter era önskemål och behov.

 

Kontakta oss

Telefon
08-653 40 50

E-post
Info@sakerhetsuniversitetet.se

Postadress
Säkerhetsuniversitetet
Katarina Bangata 65
116 42 Stockholm