2023 års kamerabevakningsutredning levererade i april betänkandet “Kamerabevakning i offentlig verksamhet – lättnader och utökade möjligheter (SOU 2024:27)”. I den föreslås en rad åtgärder som kan underlätta användandet av kamerabevakning för kommuner, regioner, polisen och andra som utför en uppgift av allmänt intresse. Som en av remissinstanserna har SäkerhetsBranschen kommenterat betänkandet.
SäkerhetsBranschen har gått igenom förslaget kring kamerabevakning i offentlig verksamhet och de åtgärder som föreslås som kan underlätta användandet av kamerabevakning för kommuner, regioner och andra än myndigheter som utför en uppgift av allmänt intresse, för polismyndighetens kameraövervakning samt de förändringar som föreslås med hänvisning till utformningen av lagstadgad intresseavvägning.
SäkerhetsBranschen instämmer med de förändringar som föreslås och har gjort ett antal reflektioner mht kamerabevakning inom privat/samhällsviktig verksamhet
Våra reflektioner
Vi har en allvarlig och utmanande brottsutveckling i Sverige som påverkar vår inre säkerhet. Med hänsyn till detta och med anledning av de slutsatser som gjorts i utredningen med förslag om lättnader som föreslås för offentlig verksamhet, ser vi det naturligt att i ett nästa steg, även se över gällande lagstiftning för privata företag och andra samhällsviktiga aktörer/verksamheter i vårt samhälle.
De förändringar och lättnader som är föreslagna är nödvändiga med hänvisning till den brottsutveckling vi ser i samhället, och de är viktiga för att skapa rätt förutsättningar och möjligheter för ökad trygghet och säkerhet i vårt samhälle.
Att se över lagstiftningen och hitta lösningar även för näringslivets olika aktörer är ett nödvändigt och prioriterat nästa steg, för att skapa möjligheter för ökad trygghet och säkerhet samt för företag och samhällsviktiga verksamheter att kunna arbeta förebyggande fullt ut.
Vi ser fram emot en framtida översyn gällande kamerabevakning även för privata verksamheter, och ställer oss och branschens experter till förfogande för en framåtblickande och givande dialog kring de förändringar som är både önskvärda och nödvändiga och framförallt ett naturligt nästa steg mht de slutsatser utredningen har gjort för offentliga verksamheter.