fbpx
Skip to main content

Samarbetet mellan säkerhetsansvariga myndigheter och näringslivet

SäkerhetsBranschens VD Jeanette Lesslie Wikström kommenterar: Instämmer helt och hållet med MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) GD Charlotte Petri Gornitzka i gårdagens artikel i Dagens industri – ”Näringslivet måste sitta med vid bordet när det gäller hur vi säkrar och tryggar vårt samhälle”.

Cybersäkerhetshotet är ständigt närvarande och en del av vår vardag, även om en person jag nyligen samtalade med uttryckte tveksamhet kring om man verkligen ”förstör ett samhälle bäst med hjälp av cyberattacker eller om man bombar sönder det”. Vi ser lite olika på det.

Intrång, attacker och störningar i den digitala miljön skapar otrygghet och problem i många verksamheter, inom myndigheter och hos privatpersoner. Kunskap om de hot som finns och hur man undviker dessa tillsammans med goda råd om hur man hanterar dessa om och när man drabbas, är av yttersta vikt för näringslivets, myndigheters och vårt samhälles säkerhet.

Bristande it-säkerhet kan definitivt bidra till att samhällskritiska system slås ut.

Att arbeta systematiskt med informationssäkerhet och cyberhygien, är en grundläggande del i säkerhetsarbetet i alla verksamheter, och att se över säkerheten, risk och sårbarheter i de affärskritiska system man har i sin verksamhet är enormt viktigt för att minimera både risk och konsekvenser av intrång och cybersäkerhetsattacker.

Att hitta samverkansformer mellan FRA – Försvarets radioanstalt och näringslivet och branschens företag som dagligen arbetar med att skydda och hantera incidenter i de verksamheter som drabbas är prioriterat.

Charlotte har helt rätt i att säkerhetsansvariga myndigheter kommer att behöva jobba nära näringslivet.

Att denna samverkan ska vänta är allt annat än rimligt och vi behöver givetvis hitta formerna för detta samarbete redan nu!

Vi behöver hitta former för att rapportera händelser och för utbyte av information för att kunna hindra, försvåra och stoppa den oroande utveckling vi ser, mot både vår inre och yttre säkerhet. Det gör vi bäst tillsammans!

Hotaktörer är de enda som tjänar på att vänta.

Jeanette Lesslie Wikström
VD SäkerhetsBranschen

bild på Jeanette som står i SäkerhetsBranschens kontor
MSB: ”Näringslivet måste sitta med vid bordet” (di.se)