Glokalt perspektiv och samverkan: insikter från Trygg och Säker 2024
Magnus Lindgren, generalsekreterare för Stiftelsen Tryggare Sverige, presenterade en nulägesbild utifrån publikationen ”Den svenska situationen” (finns att läsa här: https://tryggaresverige.org/wp-content/uploads/Den-svenska-situationen.pdf) och efterlyste en återgång till lokalsamhället och bygga upp därifrån. Han vill se en kommunal polis som ett komplement till den statliga, satsa på skolorna samt involvera näringslivet i större utsträckning.
Ahn-Za Hagström, chef för Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT), Säkerhetspolisen, pratade om terrorns hybridisering. Med hybridisering menar hon att den tidigare definition av terror och extremism gäller inte längre, utan på senare tid har gränserna mellan vad som är terror, aktivitet från främmande makt och organiserad brottslighet blivit allt svårare att urskilja. De ideologier som våldsbejakande extremism tidigare delades in i: extremhöger, extremvänster och islamistisk luckras upp mer. Nu kan gärningsmän drivas av en anpassad ideologi med inslag från flera av dessa.
Svenska politiker har kikat på Danmarks lagar och straff och inspirerats. Torben Granat Svarrer, bitr. polischef i Danmark, var på Trygg och Säker och berättade om den danska modellen mot gängkriminalitet. Torbens fokuserade på de lagar och straff som Danmark satt in i kampen mot gängkriminalitet, men han nämnde att de också jobbat med förebyggande arbete.
Den danska polisen har arbetat aktivt mot gängkriminalitet, bland annat med ”straffbonus” och ”straffrabatt”. Det Torben tycker att Sverige är bättre på är så kallade Exit-program, med stöd för personer som vill lämna gängmiljön. Samt den nyinstiftade förverkandelagen.