Akademisk praktik väckte säkerhetsintresset

Under våren har Oliva Bååth och Caroline Kullman varit akademiska praktikanter på SäkerhetsBranschens kansli. Olivia och Caroline har varit ett välkommet tillskott till kansliet, och har bland annat hjälpt till med föreningens kommunikation och evenemang. Båda har under sin praktik dessutom fått upp ögonen för säkerhetsbranschen och alla de spännande möjligheter som branschen har att erbjuda, vilket vi på SäkerhetsBranschen är väldigt glada för! Vi har pratat mer med Olivia och Caroline om hur de upplevde sin praktikperiod, och vad de tar med sig i arbetslivet framöver.

Caroline Kullman läser till civilekonom med inriktning mot Service Management på Umeå Universitet och gjorde sin praktik inom kommunikation och marknadsföring.

Vad lockade dig att söka till SäkerhetsBranschen?

Jag sökte en praktik inom marknadsföring, varumärkes- eller affärsutveckling och hittade då annonsen att jobba med marknadsföring på SäkerhetsBranschen. Efter att jag fick höra om flexibiliteten i arbetet och att man får möjlighet att komma med idéer och påverka sitt eget arbete själv blev jag väldigt intresserad av praktikplatsen. Jag tror man får ut väldigt mycket mer av sin praktik om man får ha önskemål som tas i beaktande under perioden. Dessutom lockades jag även av att vi praktikanter får vara med att arbeta med SäkerhetsBranschen och Säkerhetsuniversitetet då man får ta del av ett etablerat varumärke men också ett nytt, vilket gör att man får en inblick i båda delarna.

Vad har du gjort under praktiktiden på SäkerhetsBranschen?

Under min praktikperiod har jag bland mycket annat fått göra research, skapat innehåll till sociala medier, tagit fram offerter på webbfirmor och sammanställt svar från enkäter som skulle användas till marknadsföring. Det vill säga, jag har fått testa på flera olika marknadsaktiviteter. Något som var både roligt och givande var att jag i början fick komma med egna idéer som jag fick jobba vidare med under min praktiktid.

Jag har dessutom fått vara med på olika mässor inom säkerhetsbranschen och sedan också SäkerhetsBranschens eget event SäkerhetsDagen. Dessa tillfällen har varit guld värda att få se hur evenemang fungerar och träffa andra personer i branschen. Det var dessutom väldigt roligt!

Vad tar du med dig från denna termin?

Det finns så mycket jag tar med mig efter den här praktiken! Mer än vad som egentligen går att beskriva, men först tar jag med mig allt jag lärt mig under den här tiden, det vill säga hur en organisation fungerar ”bakom kulisserna” och hur marknadsföring fungerar mer detaljerat. Jag har tidigare inte haft någon koppling till säkerhetsbranschen men ett intresse har absolut väckts, vilket också är något jag kommer att ta med mig och förmodligen se över i framtiden då jag väljer arbetsplats. Den här arbetsplatsen och företagskulturen är också något jag verkligen kommer ta med mig då jag vill ha en minst lika bra som denna i framtiden med lika bra kollegor och stämning!

Vad har du för planer framöver?

Mina planer framöver består av att fortsätta med min utbildning då jag fortfarande har ett år kvar till min examen. I höst kommer jag dessutom att ha fristående kurser och från min tid här så har jag börjat kika på kurser inom just säkerhet för att lära mig mer. Efter min examen får vi se vad som väntar, men en framtid inom säkerhetsbranschen kommer absolut inte vara osannolikt efter den här praktiken.

Kan du rekommendera andra att söka praktikplats på SäkerhetsBranschen?

Jag rekommenderar självklart andra att söka praktik här! Jag gillar att man får stor flexibilitet i sitt arbete, ta mycket eget ansvar och prova på olika arbetsuppgifter. Det är motiverande, roligt och väldigt lärorikt, och jag har verkligen känt att mina åsikter och funderingar har blivit hörda, vilket gör att jag fått ut mer av perioden. Väldigt kul att dessutom få ta del av alla processer och projekt och att alla arbetar så tätt inpå varandra, vilket gör att man får en inblick i resten av gruppens arbetsuppgifter. Alla här är väldigt inkluderande, det är bra stämning på kontoret och gemenskapen i denna organisation är guld!

Olivia Bååth går kandidatprogrammet i historia, politik och samhälle (statsvetenskap) på Stockholms universitet och gjorde sin praktik inom event och projekt.

Vad lockade dig att söka till SäkerhetsBranschen?

Jag sökte mig till SäkerhetsBranschen eftersom det lät som en väldigt rolig och mångsidig praktikplats! När jag sen läste om tidigare praktikanters erfarenheter blev jag ännu mer intresserad.

Vad har du gjort under praktiktiden på SäkerhetsBranschen?

Jag har haft min praktik på event och projekt där jag har fått vara med under planeringen av diverse event som SäkerhetsBranschen arrangerar och deltar på. Jag har således fått ta fram förslag på talare och presenterat dessa, tagit anteckningar under projektmöten samt deltagit och hjälpt till under flera event och mässor.

Vad tar du med dig från den här terminen?

Jag har lärt mig väldigt mycket om säkerhet givetvis men också om hur man planerar och genomför projekt och event på ett bra sätt.

Jag kommer att ta med mig den trygghet jag fått i mig själv genom att praktisera här. Jag tyckte till exempel förut att det var jobbigt att prata inför en grupp samt att våga presentera idéer – något som jag fått öva väldigt mycket på här och som lett till att jag numera är betydligt mer bekväm i det.

Vad har du för planer framöver?

Jag fick under min praktik upp ögonen för säkerhet. Det är en spännande bransch som erbjuder mycket mer än det jag kände till innan praktiken, och jag hoppas kunna jobba inom säkerhet framöver.

Kan du rekommendera andra att söka praktikplats på SäkerhetsBranschen?

Det kan jag definitivt göra! Hos SäkerhetsBranschen har jag fått många egna uppgifter och mycket ansvar vilket har varit väldigt roligt och utvecklande. Medarbetarna fick mig dessutom att känna mig välkommen med en gång och de har också varit mycket hjälpsamma i mitt jobbsökande. Jag har lärt mig väldigt mycket och har trivts otroligt bra här!

Fler nyheter