Skip to main content

Glad sommar önskar vi på SäkerhetsBranschen!

”En spännande utbildning som ger en helhetsbild av branschen” Så säger vår studerande Björn Jismark om YH-utbildningen Kvalificerad Säkerhetsingenjör. Här kan du läsa mer om vad Björn tycker om utbildningen, lärarna och praktiken.

Varför sökte du till utbildningen?

Innan jag började utbildningen jobbade jag som regional arbetsledare på ett ordningsvaktsföretag. Jag trivdes i branschen och ville fortsätta men ville hitta ett jobb med bättre arbetstider. Utbildningen lät spännande och jag uppskattade att jag kan kombinera min kunskap om branschen med mitt intresse för IT.

Vad tycker du om utbildningen?

Det känns riktigt bra! Jag känner att jag får en helhetsbild av både tekniken och hur branschen ser ut och fungerar. I alla tekniska moment vi lär oss får vi veta varför system är uppbyggda på olika sätt och hur man skapar de bästa förutsättningarna. Vi får också lära oss hur man planerar och genomför ett projekt från början till slut – oavsett om det är ett mångmiljonprojekt eller ett hemlarm.

Jag ser en väldigt stor fördel i att vi har kostnadsfri tillgång till branschnormer och standarder. Genom att vi får ta del av de regelverk som styr branschen kan vi lära oss och följa med på ett helt annat sätt.

Hur är lärarna?

Vår huvudlärare Sven är väldigt bra. Han är pedagogisk i sin undervisning och det märks att han har jobbat många år i branschen. Han kan förklara från sina erfarenheter varför regler ser ut som de gör och hur produkter har utvecklats, och han låter oss ofta blanda teori och praktik vilket gör det lättare att ta till sig kunskapen.

Bjorn-Jismark-919x1024

Har det varit någon kurs som har varit extra rolig eller intressant?

Kursen vi läser nu – projektering och driftprocesser av säkerhetssystem – är den bästa hittills eftersom vi nu får applicera allt vi har lärt oss på verkligheten. I ett grupprojekt har vi fått en ritning över en trevåningsbyggnad där vi ska göra en riskanalys och utifrån den projektera ut inbrotts-, brandlarm-, passer- och kamerasystem enligt gällande regler. Det knyter verkligen ihop säcken och jag får använda allt jag har lärt mig i de tidigare kurserna!

Du gör ju LIA nu. Var har du din praktik och vad tycker du om den?

Jag gör min praktik tillsammans med tre kurskamrater på Corepart. Det är både givande och roligt att få se hur de arbetar samtidigt som vi får prova på arbetet själva. Vi har bland annat fått följa med projektledare, projektkoordinatorer och larm- och servicetekniker. Vi har också fått vara med och bygga kamerabevakningsmaster från grunden och varit ute hos kunder och installerat och uppdaterat larm och kameror.

Har du några framtidsplaner efter utbildningen?

Långsiktigt vill jag gärna få arbeta med CCTV och kameror. Jag ser att det är ett framtidsyrke där jag också kan ha nytta av mitt intresse för IT. Jag kan tänka mig att arbeta på både ett stort eller litet företag, det viktigaste för mig är bra kollegor och att företaget erbjuder en bra arbetsmiljö.

Vill du starta en karriär inom säkerhet, eller vill du tipsa någon om utbildningen? Läs mer och ansök här >>