Skip to main content

Glad sommar önskar vi på SäkerhetsBranschen!

Vi har inlett 2023 med en intensiv, givande och riktigt rolig period där mycket händer inom både branschen och organisationen.

Vi har under våren haft nöjet att träffa många av er på event, möten och genom olika samarbeten och projekt. Många av oss fick även chansen att träffas den 4 maj då vi samlade medlemmarna och branschen på föreningsstämman och SäkerhetsDagen – en uppskattad dag som bjöd på både underhållning och nätverkande tillsammans med spännande och högaktuella ämnen.

Kompetensförsörjning är fortfarande en av branschens absolut viktigaste frågor, vilket också visar sig i den kartläggning vi har gjort för att få en bättre bild av de kompetenser branschen behöver. Stort tack till alla er som har svarat på vår enkät! Vi fortsätter att utveckla Säkerhetsuniversitetet med ett bredare kursutbud. Förutom våra utbildningar för Behörig Ingenjör erbjuder vi nu utbildningar i krisberedskap, säkerhetsprövning och falska identiteter.

Jeanette-Lesslie-Wikstrom

Foto: Jeanette Lesslie Wikström, VD SäkerhetsBranschen

I höst fortsätter även andra omgången av vår YH-utbildning Kvalificerad Säkerhetsingenjör där ni som medlemmar på olika sätt kan visa upp ert företag för framtidens arbetskraft. Till exempel finns det i höst möjlighet att presentera företaget för klassen samt att ta emot studerande som gör sin LIA-praktik. Hör av dig till oss så berättar vi mer!

Du hittar alla kursdatum på Säkerhetsuniversitetets hemsida >>

En ytterligare del i vårt arbete med kompetens är att ta emot praktikanter på kansliet, och under våren gjorde universitetsstudenterna Ariana och Fred sin praktik hos oss. Förutom att de båda var till stor hjälp i olika projekt så väckte praktiken även ett intresse för både säkerhet och branschen.

Även cybersäkerhet är en högt prioriterad fråga, och vi har under våren fortsatt arbeta för att öka kunskapen kring IT- och informationssäkerhet och för att företag både i och utanför branschen ska få råd och tips om hur de kan skydda sin verksamhet och sina system. Vi fortsätter att arbeta med frågan även under hösten då vi kommer med fler konkreta tips samt deltar i kampanjen ”Tänk Säkert” tillsammans med MSB och Polisen.

Samarbete är en grundläggande byggsten för att skapa medlems- och branschnytta, och vi har under de gångna månaderna stärkt banden till flera viktiga samarbetspartners. Vi fortsätter givetvis detta arbete då det är viktigt att vi samverkar även framåt i många viktiga frågor inom säkerhetsområdet.

Vi har också utökat de medlemsförmåner som ni genom ert medlemskap har tillgång till. Missa inte att logga in på medlemssidorna för att använda er av era förmåner och rabatter.

Innan sommaren tar fart på riktigt har vi Almedalsveckan att se fram emot. Vi kommer då via Säkerhetsarenan att ta upp frågor som rör alltifrån totalförsvar och brottsförebyggande arbete till brandsäkerhet, cyberhot och kompetensförsörjning. Om du är på plats i Almedalen hoppas jag att du är med oss under onsdagen och torsdagen. Du hittar hela programmet på vår hemsida.

Jag önskar er alla en fantastisk sommar och en riktigt fin midsommar och ser fram emot att fortsätta med många spännande möten, projekt och samarbeten under hösten!

Jeanette Lesslie Wikström, VD
SäkerhetsBranschen