Skip to main content

God jul och sammanfattning av året som gått

2023 börjar närma sig sitt slut, och samtidigt som vi önskar er alla en riktigt fin jul vill jag även ta tillfället i akt att se tillbaka på året som gått och de fantastiska projekt vi har genomfört tillsammans med samarbetspartners och medlemmar!

Vi har under året haft glädjen att träffa många av er på evenemang, möten och mässor, till exempel Folk och Försvar, Säkerhetsgalan, Trygg och Säker, Qnetdagen, mingel och frukostar på kansliet och självklart även Sectech.

I maj kunde många av oss även samlas på SäkerhetsDagen där dagens besökare fick nya perspektiv och synvinklar inom ämnen som totalförsvar, säkerhetsläget, cybersäkerhet och kompetensförsörjning. Återigen ett stort grattis till Marcus Murray som vann Stora Säkerhetspriset under kvällens bankett! Redan nu kan du boka din plats på SäkerhetsDagen den 16 maj 2024 där vi lovar hög igenkänning från tidigare år, men med flera nya spännande inslag! Bland annat kommer du att få höra Sveriges nya rikspolischef Petra Lundh och chef för Nationellt centrum för terrohotbedömning Ahn-Za Hagström.

Boka din plats >>

Under Almedalsveckan gjorde vi i år en ny satsning där vi tillsammans med Stöldskyddsföreningen, Brandskyddsföreningen, Säkerhetsföretagen, Företagsuniversitetet och Stiftelsen Tryggare Sverige gick ihop för att skapa en gemensam mötesplats inom säkerhet. Samarbetet blev en succé, och förutom att vi bland andra hade justitieministern och rikspolischefen på scen så fick vi även ett stort genomslag i media och ett väldigt positivt gensvar från branschen.

Samarbete har varit ett ledord under året, och vi har haft dialoger och gemensamma projekt med många aktörer i branschen, t.ex. SOFF, Bakgrundskontrollföretagen, Stöldskyddsföreningen, Brandskyddsföreningen, Säkerhetsföretagen, Företagsuniversitetet och Stiftelsen Tryggare Sverige. Vi har även haft liknande samarbeten utanför branschen, t.ex. med MSB, Polisen, Svenskt Näringsliv och Adda Inköpscentral. Vi hade under hösten även en nystart i våra samverkansmöten med IMY.

Föreningen har under året haft ett stort genomslag i media, där vi bland annat har uttalat oss i ämnen som arbetslivskriminalitet, det förändrade säkerhetsläget, ett ökat terrorhot samt branschens utveckling där vi tagit fram ny branschstatistik via UC. Hör gärna av dig till oss om du vill ta del av siffrorna.

I september anordnade vi ett gemensamt möte för samtliga sektioner där vi kunde gå igenom prioriterade frågor framöver. Vi har även haft en nystart och omgruppering för sektionen Kvalificerade säkerhetstjänster som har lockat många fler medlemmar att engagera sig i sektionsarbetet. Vi har tillsammans med våra sektioner behandlat ett flertal remisser om bland annat skärpta krav vid säkerhetsprövning samt stärkt skydd för civil beredskap.

Kompetensförsörjning är en av organisationens mest prioriterade frågor, och vi har haft många aktiviteter kring detta under 2023. Bland annat genomförde vi en rekryteringsenkät tillsammans med Företagsuniversitet och Almega Säkerhetsföretagen som visade att branschen inom de kommande åren behöver rekrytera över 9000 nya medarbetare.

En av våra satsningar för att få in ny kompetens till branschen är vår yrkeshögskoleutbildning Kvalificerad Säkerhetsingenjör, och i september kunde vi dra igång den andra omgången. Vi har även deltagit på yrkesutbildningsmässorna Yrke & Framtid och Kunskap & Framtid där vi visade upp den enorma bredd och de många möjligheter som finns i branschen. På mässan Yrke & Framtid hade vi dessutom förstärkning av flera av våra medlemsföretag i montern som kunde berätta mer om just deras verksamhet.

Under året startade vi tre nya utbildningar: En awarenesstraining kring falska identiteter, en utbildning om krisberedskap och totalförsvarsplanering samt en utbildning i att leda digital transformation. Du hittar alla utbildningar på www.sakerhetsuniversitetet.se.
Ett stort tack till alla som har varit med oss under 2023 och engagerat sig i sektionerna, projekt, event och på andra sätt varit med oss och arbetat för att utveckla och stärka branschen. Nu önskar jag er alla en riktigt god jul och ser fram emot att fortsätta vårt viktiga arbete under 2024!

Jeanette Lesslie Wikström
Vd, SäkerhetsBranschen