fbpx
Skip to main content

Privat säkerhetsindustri – En kraft att räkna med

Vi befinner oss i ett allvarligt läge. Både vad gäller vår yttre och vår inre trygghet och säkerhet. Jag kan bara instämma med Magnus Lindgren, generalsekreterare för Stiftelsen Tryggare Sverige, i debattartikeln i Dagens Nyheter, och konstatera att samverkan med branschen och privata säkerhetsföretag inte görs i den utsträckning det borde.

Säkerhetsbranschen i Sverige består av ca 1 300 företag som omsätter drygt 100 miljarder kronor och sysselsätter närmare 46 000 medarbetare runt om i hela Sverige (2023).

Dessa resurser och kompetenser är en stark kraft att räkna med både förebyggande och brottsuppklarande och förser samhället med trygghet i alla led. Från riskanalys, tekniska lösningar, kamera, lås, larm, och brandskydd till personella resurser, väktare, ordningsvakter, skyddsvakter och personskydd. De skyddar information och IT-system från cyberattacker och intrång och när det som inte får hända ändå inträffar så är de med och hjälper dem som drabbats med utredningskapacitet, att reducera skadeverkningar och resurser för krisledning och krisstöd.

Det är tydligt att denna kompetens och förmågor, som är en viktig del av vårt samhälles trygghet och säkerhet, glöms bort. Det är resurser som företag och våra myndigheter redan idag nyttjar för att skapa trygghet och säkerhet i sina verksamheter, och som går att använda till så mycket mer när vi nu har en ansträngd situation och vår inre säkerhet är hotad.

Resurserna räcker uppenbart inte till för den brottsutveckling vi har, och även om det idag görs många förändringar i lagstiftningen och polisen gör fler gripanden, så kommer vi inte att hitta lösningar eller stoppa den brottsutveckling vi ser, annat än om vi nyttjar all den kraft vi har i samhället.

Tillsammans är ett uttjatat ord men det är precis det som krävs – Samarbete. Både i förebyggande och brottsuppklarande arbete.

  • Låt branschens innovativa teknik komma till sin fulla rätt genom att förenkla att nyttja den både förebyggande och brottsuppklarande, inte bara inom kommuners och polismyndighetens arbete. Skapa förutsättningar för att kunna nyttja tekniken där den behövs, i samhället, i verksamheter och i våra bostadsområden.
  • Sätt inte käppar i hjulen för de företag, verksamheter, myndigheter och privatpersoner som vill skapa trygghet i sina verksamheter och/eller i området där vi bor genom att neka kamerabevakning. Låt oss få resurser och lättnader för att kunna arbeta förebyggande fullt ut.
  • Säkerställ att de företag som på uppdrag av verksamheter och myndigheter genomför bakgrundskontroller med hjälp av våra domstolar eller rättsdatabaser, kan fortsätta detta viktiga arbete för att undvika systemhotande brottslighet och kriminell infiltration i våra företag och i vårt samhälle.
  • Ta vara på de resurser och den kompetens som finns inom branschens företag för att analysera och utreda. De har resurser för att kunna bistå i det arbete som behövs för att förebygga och utreda den brottslighet som finns.

Tillsammans kan vi göra skillnad för att skapa ökad trygghet och säkerhet i vårt samhälle. Säkerhetsbranschens företag är redo.

Jeanette Lesslie Wikström
VD
SäkerhetsBranschen