Skip to main content

Möt Stora Säkerhetsprisets finalist Marcus Murray

Marcus Murray är en av tre finalister som har chans att vinna Stora Säkerhetspriset på SäkerhetsDagen den 4 maj. Marcus är grundare av cybersäkerhetsföretaget Truesec och har arbetat i närmare 20 år med att hjälpa organisationer att upptäcka och hantera cyberhot. Han har under de senaste månaderna synts frekvent i SVT där han kommenterat och analyserat cyberhot mot Sverige.

Marcus-Murray-Founder-of-Truesec-Group-1024x683.png

Vad fick dig att börja jobba med säkerhet?

Jag köpte min första dator redan som 11-åring och har under hela mitt liv haft ett brinnande intresse för datorer. Som tonåring gjorde jag värnplikt som kustjägare och valde att fortsätta som reservofficer och blev löjtnant redan som 20-åring. Jag förstod tidigt vikten och värdet i att skydda vårt samhälle och vilka uppoffringar som kan krävas. Att jobba med cybersäkerhet gav mig möjligheten att både jobba med datorer och samtligt känna mening genom att skydda vårt samhälle.

Vad är det viktigaste med ditt jobb?

Att vi verkligen gör skillnad. Att vara en del i, och initiativtagare till att 300 personer arbetar dag och natt med att skydda den digitala delen av vårt samhälle, samt att utveckla vår förmåga genom digital innovation tillsammans med unik expertis.

Vad betyder den här nomineringen för dig?

Den betyder otroligt mycket. För mig är det ett erkännande för alla oss som arbetar på Truesec. Mina kollegor är outtröttliga när det gäller att hjälpa samhället och alla de som drabbats av allvarliga cyberintrång. Dessutom övervakar och skyddar vi hundratusentals datorer och bygger ett starkare försvar av vårt digitala samhälle. En nominering som denna motiverar oss ytterligare att bygga vidare.

Vad ser du mest fram emot på SäkerhetsDagen den 4 maj?

Jag ser fram emot att träffa alla dedikerade säkerhetsmänniskor och få vara en del av den värdefulla plattformen. Möten leder till samarbeten och därmed i förlängningen ett bättre skydd av Sverige.