Skip to main content

Möt Stora Säkerhetsprisets finalist Martin Waern

Martin Waern är en av tre finalister som har chans att vinna Stora Säkerhetspriset som delas ut på SäkerhetsDagen den 4 maj 2023. Martin är affärsområdeschef för nationell säkerhet och försvar på SRS Security. Han är jurist och författare till den nyutgivna boken ”Säkerhetsskyddslagen – en kommentar” och har tidigare varit avdelningsdirektör vid Must.

Martin-Waern-SRS-Security-AB-1024x754.jpg

Vad fick dig att börja jobba med säkerhet?

Efter genomförd officershögskola började jag juridikstudier på Stockholms universitet i början på 1990-talet. Där någonstans uppstod intresset för gränsytan mellan försvar, juridik och säkerhet. Jag valde att skriva min examensuppsats om den då nya säkerhetsskyddslagstiftningen (1996 års lag). Sedan blev jag fast…

Vad är det viktigaste med ditt jobb?

Det kanske låter lite högtravande men för mig betyder det väldigt mycket att få bidra efter bästa förmåga till att stärka Sveriges säkerhet. Men det som gör mig glad i vardagen är alla möten med kompetenta och engagerade personer som strävar mot samma mål och som jag får förmånen att utvecklas och inspireras av.

Vad betyder den här nomineringen för dig?

Jag är jätteglad och stolt, förstås. Det är ett fint kvitto på att det jag gör är uppskattat. Men ännu viktigare är väl kanske att nomineringen ger en signal att säkerhetsskyddets utveckling och tillämpning är av största vikt i nuvarande säkerhetsläge. Det kan inte upprepas för ofta.

Vad ser du mest fram emot på SäkerhetsDagen den 4 maj?

Jag har fått möjlighet att under en programpunkt samtala med två duktiga branschkollegor om hotet inifrån och vikten av säker rekrytering och det ska bli spännande. Och såklart att få träffa alla i branschen! När det gäller programpunkterna så ser jag mycket fram emot att få lyssna på justitieminister Gunnar Strömmer. Statsrådet presenterade ju i torsdags tillsammans med ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin det nya regelverket till skydd mot utländska direktinvesteringar som kan skada Sverige. Det är starten på en spännande utveckling!

Boka din biljett för att vara med när priset delas ut på SäkerhetsDagen den 4 maj >>