Skip to main content

Nu skapar vi förutsättningar för nästa steg i vår YH-utbildning!

SäkerhetsBranschen ingår nu ett samarbete med Xenter Yrkeshögskola för YH-utbildningen Kvalificerad Säkerhetsingenjör. Den 1,5-åriga yrkeshögskoleutbildningen kommer att utföras av Xenter med stöd av SäkerhetsBranschen.

Yrkeshögskoleutbildningen startades hösten 2022 som en del i arbetet för att få in ny kompetens i branschen och i höst kommer en tredje omgång av utbildningen att starta. Den är 1,5 år där teoretiskt lärande varvas med praktik.

”Vi är mycket entusiastiska inför samarbetet med Xenter – det ger oss en stark partner, en etablerad och välrenommerad aktör som kan förvalta och utveckla branschens YH-utbildning Kvalificerad Säkerhetsingenjör. Målsättningen med detta arbete är att nå högre kvalitet både vad gäller genomförande, stabilitet och kontinuitet”, säger Jeanette Lesslie Wikström, vd för SäkerhetsBranschen.

Med Xenter som partner skapar vi möjligheter för långsiktighet och synergier med övriga utbildningar som Xenter driver idag. Det ger oss dessutom möjligheter att expandera med utbildning på andra orter på sikt, såväl som inom andra områden, för att bättre kunna möta branschens totala behov av kompetens och resurser.

”Vi ser fram emot samarbetet och att få välkomna en ny klass till hösten hos Xenter i nya lokaler i Tumba”, säger Håkan Sundborg, senior advisor, Xenter.

Säkerhetsbranschen – en framtidsbransch

Säkerhet har aldrig varit så efterfrågat som det är idag. Behovet av säkerhet har ökat till följd av en orolig omvärld och många verksamheter ser nu över sitt skydd och stärker upp sin säkerhet. Säkerhetsbranschen är en framtidsbransch där det finns jobb för dem som är intresserade av att jobba med att skapa trygghet och säkerhet för andra.

SäkerhetsBranschen presenterade under Almedalsveckan en nyligen genomförd undersökning om branschens kompetensbehov. Sammanställningen visar att branschen har ett behov av att rekrytera närmare 14 000 nya medarbetare, främst inom områdena säkerhetsteknik och bevakning, men det saknas även kompetens inom säkerhetsskydd, informationssäkerhet och cybersäkerhet.

Xenter4

På fotot från vänster: Jonatan Lindeberg utbildningsadministration SäkerhetsBranschen, Athir Abdel, utbildningsledare, Xenter, Aris Balian, Xenter, Jeanette Lesslie Wikström, vd SäkerhetsBranschen.

Om Xenter

Xenter Yrkeshögskola är en del av Campus Botkyrka och anordnar YH-utbildningar inom IT, teknik, media, administration och fastighet. De har flera tekniska utbildningar och har redan idag ett mycket gott samarbete med företag och andra branschorganisationer. I dialogen med Xenter har vi även lyft möjligheten att göra ytterligare säkerhetsutbildningar och intressanta utbildningssamarbeten tillsammans för att locka fler till branschen.