fbpx
Skip to main content

Daniel Jaurén om ny rapport kring cyberattacker

Cyberattack är ett av de allvarligaste hoten just nu. Cybersäkerhetsföretaget Truesec har arbetat i närmare 20 år med att hjälpa organisationer att upptäcka och hantera cyberhot.

I rapporten Threat Intelligence Report 2024 beskriver de vanligaste hackerattackerna, det senaste årets trender och lite om den organiserade brottsligheten bakom.

Daniel Jaurén, chef för Threat Intelligence på Truesec, har varit med och skrivit rapporten.

Hej Daniel, vad vill du lyfta fram i årets rapport?
Under 2023 ökade angreppen med 30-35 % jmf med året innan, och preliminärt nu halvvägs in i 2024 så ligger angreppen på ungefär samma nivå som året innan.

Aktivt cybersäkerhetsarbete kommer vara en nödvändighet för att kunna bedriva digitaliserad verksamhet framgent. Både drivet av hotbild och mer och mer av befintliga och kommande regleringar.

Vad blev du mest förvånad över i årets rapport?

Jag tror alla var förvånade över den massiva mängd angrepp Sverige utsattes för från ransomware-gruppen Akira under 2023 och inledningen av 2024.

Vad är det vanligaste misstagen företag gör?

Det är viktigt att de säkerhetskontroller företag och verksamheter implementerar faktiskt är effektiva mot den hotbild som gäller. Vanligt är att man har säkerhetskontroller på plats, men inte övervakar vad som händer löpande. Säkerhetsövervakning vänder effektivt på styrkeförhållandet, då behöver angriparen bara göra ett misstag för att upptäckas och avvisas (saknas säkerhetsövervakningen måste företaget skydda sig mot alla sårbarheter överallt och hela tiden – något som i praktiken är nästintill ogörligt).

Har du några tips till företag? Eller tips till personer som arbetar med att skydda sig denna typ av hot?

Säkerhetskontroller ska matcha den hotbilden som råder mot just din verksamhet, då blir den som mest effektiv balans mellan effekt och kostnad.

Vill du höra mer från Daniel Jaurén kan du lyssna på detta poddavsnitt: ”Det är svårt att förebygga hackerattacker” | Dagens Arena