Skip to main content

Tack till alla som var med oss på SäkerhetsDagen 2023!

Ett stort tack till alla som var med oss under gårdagen då branschen samlades för SäkerhetsDagen 2023!

Totalförsvar och säkerhetsläget var ett synligt ämne i dagens scenprogram. Oscar Jonsson från Försvarshögskolan visade genom både historik och nutid vilket hot Ryssland kan innebära för Sverige framöver. Även Michael Malm från Försvarsmakten talade om hotet från Ryssland och om hur vi gemensamt måste arbeta med totalförsvar. I slutet av föredraget fick vi även för första – och kanske även sista – gången uppleva en AI-skriven haiku om säkerhetsbranschens betydelse för totalförsvaret.

I förmiddagens cybersäkerhetspanel fick vi höra om vikten av att bygga säkerhet och kvalitet från grunden, och om hur it- och cybersäkerhet måste genomsyra hela verksamheten.

Både Rikspolischef Anders Thornberg och justitieminister Gunnar Strömmer talade på scen om vikten av samverkan för att vända den negativa brottsutvecklingen. Det var en relativt mörk lägesbild vi fick, med de skjutningar och sprängningar som inte undgått någon av oss, där både rikspolischefen och justitieministern i arbetet framöver betonade vikten av att använda de tjänster och produkter som redan nu finns hos säkerhetsbranschens företag.

Även kompetensförsörjning och rekrytering hade sin plats i programmet. I panelsamtalet om säkra rekryteringar fick vi höra mer om bakgrundskontroller, säkerhetsskyddslagstiftningen och om de enorma risker det kan innebära att anställa någon med falsk identitet. I panelen kring hur vi lockar morgondagens arbetskraft fick vi sedan bland annat höra om hur vi kan samarbeta med Försvarsmakten för att få in kompetens till branschen samt om hur Womengineers konkreta koncept skulle kunna vara en väg för att synliggöra branschen för fler kvinnor.

Scenprogrammet avslutades med en gripande presentation av Gavlegårdarnas vd som berättade om krishanteringen kring den uppmärksammade översvämningen och efterföljande storbranden som drabbade deras bostäder 2021.

Efter scenprogrammet kunde vi umgås med gamla och nya vänner under minglet där vi även kunde lyssna när Johan Sjöberg och Marcus Murray intervjuades av dagens moderator i ”Heta Stolen”. Hela dagen avslutades sedan med kvällens bankett där fantastiska Kristofer Greczula bjöd på två musikuppträdanden vi sent ska glömma. Innan nattminglet tog vid fick vi även vara med och kora 2023 års vinnare av Stora Säkerhetspriset: Marcus Murray!