fbpx
Skip to main content

Tänk säkert: en kraftsamling för att öka informationssäkerheten

Under oktober uppmärksammar SäkerhetsBranschen tillsammans med bland andra Polismyndigheten och MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) kampanjen ”Tänk säkert – agera smart”. Vi vill med detta öka medvetenheten och kunskapen om informations- och cybersäkerhet, sårbarheter och risker, samt förstärka förmågan att skydda sig mot brott.

Många loggor runt texten

De gemensamma teman 2024 är

Som företagare kan det idag vara en fråga om företagets överlevnad att tänka på informationssäkerheten, oavsett vilken bransch du verkar i. Här ger MSB checklistor och lathundar för mindre organisationer och hur ni kan ha ett säkert distansarbete.

Så kan företag bidra till Sveriges cybersäkerhet

I denna skrift ger MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) konkreta råd om vad du och ditt företag behöver göra för att skydda er värdefulla information och därmed öka cybersäkerheten. Skriften innehåller bland annat checklistor för hur man kan skydda sig mot nätfiske och ransomware, hur man säkrar sina lösenord och använder e-legitimation på ett säkert sätt samt hur man säkrar företaget viktigaste information: https://lnkd.in/dR_WyqVN

Så kan dataskyddsombud, it- och informationsspecialister bidra till Sveriges cybersäkerhet

IMY, Integrationsmyndigheten, sänder ett webbinarium den 22 oktober kl 09:00-10:00 som är gratis. Under webbinariet kommer de att tita på hur personuppgiftsansvariga – och biträden ska säkerställa en lämplig säkerhetsnivå vid behandling av personuppgifter. IMY tar upp hur de resonerat vid olika tillsynsbeslut.

Anmäl dig till webbinariet här.

 

Ny rapport om IT-säkerhet

För femte året presenterar MSB resultatet i en undersökning om IT-säkerhet. Undersökningen gjordes på 18-79-åringar i Sverige under september, och visar att vårt IT-beteende blir lite säkrare överlag. Jämfört med 2023 använder 9 % fler komplicerade tecken i lösenord, 6 % fler lånar inte ut sin mobil utan uppsikt och 3 % fler tänker sig för innan de klickar på en länk.

Läs hela rapporten här.