I tider av osäkerhet, med krig i Europa, organiserad brottslighet på helt nya nivåer, bedrägerier och otrygghet både vad gäller vår inre och yttre säkerhet, så pratas det mycket om säkerhet. Det diskuteras möjligheter med AI-teknik, hur vi säkerställer att vi inte drabbas av IT-attacker och intrång, bakgrundskontroller, NATO, gängkriminalitet och fejkswish-appar bland vänner, familj och på arbetsplatsen. Men, det är viktigt att också gå till handling, att arbeta systematiskt med säkerhet för att förbereda sig och att därigenom skydda det som är viktigt.
Det är tyvärr troligt att du eller ditt företag någon gång kommer att drabbas av någon form av säkerhetsrelaterad händelse, kanske ett bedrägeri. Hur omfattande detta blir och om det utvecklas till en kris beror många gånger på hur du och ditt företag har förberett er och planerat för att det skulle kunna inträffa.
SäkerhetsBranschen är en branschorganisation med över 500 medlemsföretag som arbetar med allt ifrån risk- och sårbarhetsanalyser, cybersäkerhet, tekniska lösningar för att skydda dig, kamerabevakning, lås, inbrottslarm, brandskydd, till krishantering, kompetensförsörjning, verksamhetsskydd, samhällssäkerhet och totalförsvar. Dessa företag är starka resurser för att skapa skydd på alla nivåer från i det lilla till det nationella. Tillsammans arbetar vi dagligen för att skapa trygghet för myndigheter, företag och privatpersoner.
Nu när säkerhet är i mångas medvetande är det inte så långt till nästa steg: att faktiskt vidta åtgärder och förbereda dig och ditt företag eller myndighet. Hög beredskap för oönskade händelser bör ske på varje nivå i er verksamhet, inte bara på ledningsnivå.
Man behöver planera för åtgärder innan en skada har skett. Att börja med en riskanalys är enormt viktigt för att få kunskap om de risker som finns inom just din verksamhet. Man kan enkelt höja trösklarna för att undvika att drabbas av brott bara genom ökad medvetenhet. Att dessutom införa olika brottspreventiva åtgärder och att utforma strategier för hur ni ska agera vid en eventuell händelse och kris ökar era chanser att snabbare komma tillbaka i full drift även om ni skulle drabbas. Det är viktigt att vara kreativ och gärna tänka utanför boxen för att hitta de situationer som skulle kunna uppstå.
Systematiskt säkerhetsarbete handlar både om rutiner och processer samt teknik. Genom att belysa de risker som finns i en verksamhet skapas större medvetenhet och därigenom även högre säkerhet. Utbildning i säkerhetsfrågor är en viktig del och något både vi som branschorganisation och våra medlemsföretag kan hjälpa er med.
Med god beredskap och ett skydd anpassat efter risk kan ni fokusera på den kärnverksamhet som du och ditt företag eller myndighet ska bedriva. Läs gärna mer i tidningen om hur ett proaktivt och systematiskt säkerhetshetarbete stärker både affärsnytta och ert varumärke.
Säkerhet handlar mycket om sunt förnuft och logik men framförallt om att tänka efter i förväg.
Jeanette Lesslie Wikström,
VD
SäkerhetsBranschen