SÅ UNDVIKER DU INBROTT I SOMMAR

Nu drar industrisemestern igång med lediga dagar och semesterresor. Men sommartider är tyvärr även inbrottstider. Det finns en hel del du själv kan göra för att minska risken för inbrott under semestertider. SäkerhetsBranschen har sammanställt en lista att tänka på som hjälp för att minska risken för ovälkommet besök.

#1 Skryt inte om resan på sociala medier

Även om det är frestande att lägga upp strand- och poolbilder är det bättre att vänta tills du kommit hem igen. Tänk även på att inte tagga din position när du är bortrest, eller att vänner gör det.

#2 Kontrollera dina sekretessinställningar på Facebook

Även om du har högsta sekretessinställningar kan vänners vänner se när någon av dina vänner kommenterat din status. En hälsning som ”ha det så kul i Spanien” mellan två kompisar kan alltså sprida sig utanför närmsta kompiskretsen.

#3 Se till att ditt hem ser bebott ut även när du är bortrest

Be dina grannar om hjälp att ta in tidningen, klippa gräset och hålla lite extra koll. Du kan även sätta en timer så att lampor tänds och släcks vid olika tidpunkter.

#4 Hjälp inte tjuven att ta sig in

En yxa som ligger kvarglömd utanför huset är ett utmärkt inbrottsverktyg. Se till att förvara trädgårdsredskap och verktyg inomhus. Lås fast stegen, eller förvara den inomhus. Annars kan den användas för att nå olåsta eller öppna fönster både hos dig och grannen.

#5 Tänk på helheten när du säkrar din bostad

Att skaffa ett bra lås till entrédörren är naturligtvis viktigt, men visste du att de flesta inbrott sker via terrassdörren? Fönster, gärna på en undanskymd plats, är också populära ingångar för tjuven. Med ett ordentligt lås på terrassdörren och fönsterlås undviker du sårbara punkter.

#6 Skydda företaget under semestertider

Se till att vikarier har koll på de säkerhetsrutiner ert företag har, t.ex. vilka mail med bilagor som inte får öppnas, var brandsläckare finns samt vem man ringer med säkerhetsfrågor.

Fler nyheter