Brandsäkra tips i jultider

Nu är julen snart här och vi är många som lyser upp mörkret med hjälp av levande ljus. Det är då viktigt att tänka på brandsäkerheten, och att veta vad du ska göra om olyckan är framme. Här följer därför fyra brandsäkra tips som är bra att ha så här i jultider.

Kom ihåg att släcka

En enkel minnesregel är att den som tänder ljusen även släcker dem. Har du svårt att komma ihåg att släcka kan du sätta en lapp vid ytterdörren eller i sovrummet.

Använd obrännbara material

Vid jultid kan det vara lockande att använda de gamla ljusstakarna i trä eller att lägga mossa i adventsljusstaken. Men tänk på att ljusstakar ska vara i obrännbara material. Tänk även på att ljuset ska stå stadigt utan vältrisk och att inte ha brännbara dekorationer, dukar eller gardiner nära eld.

Brandsäkra din gran

Julgranen är ett självklart inslag i många hem under julen. En torr gran med tända ljus kan dock innebära en enorm brandrisk. Använd hela och CE-märkta elslingor och se till att granen får tillräckligt med vatten och inte torkar ut.

Ha en brandsläckare tillgänglig

Se till att du har en brandsläckare nära till hands, och att den inte har passerat bäst före-datum. Om olyckan skulle vara framme är det viktigt att du snabbt kommer åt släckaren. Om du ska släcka en elbrand är det även viktigt att tänka på att först dra ur sladden.

Fler nyheter