fbpx
Skip to main content

Michael Prietzel – Vinnare av Stora Säkerhetspriset 2024

2024 års Stora Säkerhetspriset gick till Michael Prietzel, en företagare, låsmästare och uppfinnare som gjort avtryck i säkerhetsbranschen på flera plan. Som gymnasielärare har han utbildat framtidens låssmeder, och med sina banbrytande innovationer som SLUG fönsterlås, SLUG draghandtag och ROCA brandcylinder har han revolutionerat branschen. Här berättar Michael om vad priset betytt för honom.

I motiveringen lyfts hans ”innovation och stora medmänsklighet” fram, tillsammans med hans entreprenörskap, entusiasm och uppfinningsrikedom. Läs hela motiveringen här. Priset delas ut av SäkerhetsBranschen under branscheventet SäkerhetsDagen, och varje år lyfter vi fram en person som gjort något alldeles extra för säkerhetsbranschen.

Här intervjuar vi Michael Prietzel om hans arbete, drivkrafter och vad priset betytt för honom.

Kan du berätta lite om ditt arbete och dina banbrytande uppfinningar?
Jag är en neurotisk pessimist med ganska bra tålamod. Det vill säga mycket självreflektion, ifrågasättande och god förmåga att uthärda motgångar utan att bli irriterad.

Det tror jag lagt grunden för uppfinnandet. Efter några vilsna idéer om linbanor, kontrollpaneler, barnvagnsuthyrning och ambulerande smörgåsförsäljning med mera, förstod jag att det är bättre att gräva där man står. Det vill säga mekanik och lås. Det första blev ett fönsterlås som gjorde att det gick att använda samma nyckel till fönsterlåset som till ytterdörren. Efter det blev det låsbara handtag till altandörrar, lättmonterade bakkantsbeslag för trädörrar, en hjälpande hand (SLUG08), draghandtag, låsbar kantregel och låscylinder för ”brandkårsnyckel”.

När började du bli intresserad av låsbranschen, var det i ungdomen eller ännu tidigare?
Efter att ha gått verkstadsteknik i gymnasiet visade det sig att det fanns en påbyggnadstermin i låsteknik som jag också valde. Det var helt rätt val. Senare förstod jag även att finmekanik hade intresserat mig hela min barndom. Bland annat genom; Lego, Mekano, Märklintåg och en uppsjö av skruvande med diverse trasiga apparater.

Hur började du tänka nytt och känna att du vill utveckla låsen du hade till hands?
Jag har alltid velat utveckla nytt. Det är bara det att det nu kanaliseras mest på saker relaterade inom yrket. Jag ifrågasätter allt. Varför ska man böja sig ner när man tömmer tvättmaskinen? Varför finns det ingen belysning där inne? Varför köper vi bilar, när det egentligen är transport vi behöver? Varför sitter inte eluttagen där man vill ha dem? Varför kan inte datorskärm och TV-skärm var samma sak? Jag har tusen frågor, och ganska ofta ser jag att de faktiskt får en lösning till slut. Det är inte svårt att se problem, behov och komma fram till en lösning. Det svåra är att välja mellan alla tusentals saker, och att bestämma om det finns en marknad. Utan lönsamhet går det inte. Däremot kan en icke lönsam idé skapa ett stort värde senare på olika sätt.

Utvecklar du även andra saker i din tillvaro – är du kreativ överlag?
Det sker i princip ingen utveckling för andra branscher än min egen. Däremot utvecklar jag saker till mig själv eller min egen verksamhet. Det tror jag faktiskt ganska många gör. Vissa saker har vi haft stor glädje av.

Vad är det som driver dig i det du gör idag?
Idag är jag företagare och entreprenör vilket tar i princip all tid. Det är ganska svårt och utmanande. Idag förstår man sina tidigare chefer och vilka utmaningar de måste ha stått inför. Det som driver mig mest i företagsrollen är trivsel och arbetsmiljö.

Är det samma sak som tidigare i livet?
Tidigare i livet var jag mer av en sökande individ. En psykolog sa en gång till mig: – Herre gud – du har ju inge aning om vem du är! Det var nog ganska sant. Idag vet jag lite mer om vem jag är. Det är också något jag gärna reflekterar över. Både själv, men helst med andra varma och öppna personer i min vardag.

Vad betyder det här priset för dig, både professionellt och personligt?
Till en början var det en chock, men jag landar i det mer och mer. Det känns fantastiskt kul att arbetet som innovatör, företagare och utbildare har uppmärksammats och uppskattats. Man blir varm i hela kroppen.

Hur ser du på framtiden inom ditt område?
Framtiden är tudelad. Vi arbetar i en bra bransch, men mycket har hänt sedan jag började som låssmed. Idag jagas det priser och rabatter mycket hårdare än tidigare. Vissa företag ingår numera i koncerner, och vissa startar upp nya mer nischade företag. Det är inget fel, men jag skulle gärna se att mångfalden och den lokala marknaden består till viss del. Jag vill gärna att den skickliga hantverkaren inte glöms bort i produktionen. Någon måste i slutändan ändå utföra det praktiska arbeten och dessa personer är värdefulla.

Finns det några trender eller utmaningar du tycker är särskilt viktiga?
Vi bör värna variationen bland produkter. Om alla lås ser likadana ut ökar risken ifall bovarna hittar svagheter.

I somras var det mycket skriverier om syraattacker på lås och du gav läsarna till SvD lite tips. Har dessa syraattacker minskat ser du/tror du?
Ja dessa har upphört helt. Bovarna har lämnat Sverige och inväntar troligtvis nästa lämpliga land och tidpunkt. Risken finns att vi får se det igen nästa sommar.

Vilka är dina bästa tips till andra som vill följa i dina fotspår?
Jag tror inte pengar ska vara drivkraften. Du måste lägga kärlek i det du gör för att det ska bli bra. Utöver detta är det bra att ge sig tid. Har man för bråttom riskerar det att inte bli så bra. Till sist måste alla inblandade ha en hygglig uppsida. Om du tillverkar en produkt som i slutändan ska hamna hos en konsument, så måste även alla led där emellan känna intresse för produkten till exempel grossister och återförsäljare. Ingen vill ha en ”hyllvärmare” med dålig marginal.

Vad skulle du vilja säga till andra som funderar på att nominera sig själva eller någon annan till det?
Om du får mycket uppskattning för det du tillför från kollegor, samarbetspartner och kunder så är du en lämplig kandidat. Det kan vara en ordermottagare på låsfabriken, en teknisk support, en sakkunnig som är villig att dela med sig eller en annan kunnig eller generös person. Go for it!

Nominera din kandidat till Stora Säkerhetspriset 2025!

Vem tycker du borde ta emot Stora Säkerhetspriset 2025? Känner du någon som genom sitt arbete har bidragit med innovation, utveckling eller synlighet för säkerhetsbranschen? Nu har du chansen att lyfta fram den personen och ge dem det erkännande de förtjänar!

Michael själv berättar i intervjun hur mycket priset betyder för honom och hur det inspirerat honom att fortsätta sitt arbete för branschen. Låt nästa års vinnare bli någon som också kan stå i rampljuset och visa vägen för framtiden.