2024 års Stora Säkerhetspriset gick till Michael Prietzel, en företagare, låsmästare och uppfinnare som gjort avtryck i säkerhetsbranschen på flera plan. Som gymnasielärare har han utbildat framtidens låssmeder, och med sina banbrytande innovationer som SLUG fönsterlås, SLUG draghandtag och ROCA brandcylinder har han revolutionerat branschen. Här berättar Michael om vad priset betytt för honom.
I motiveringen lyfts hans ”innovation och stora medmänsklighet” fram, tillsammans med hans entreprenörskap, entusiasm och uppfinningsrikedom. Läs hela motiveringen här. Priset delas ut av SäkerhetsBranschen under branscheventet SäkerhetsDagen, och varje år lyfter vi fram en person som gjort något alldeles extra för säkerhetsbranschen.
Här intervjuar vi Michael Prietzel om hans arbete, drivkrafter och vad priset betytt för honom.
Kan du berätta lite om ditt arbete och dina banbrytande uppfinningar?
Jag är en neurotisk pessimist med ganska bra tålamod. Det vill säga mycket självreflektion, ifrågasättande och god förmåga att uthärda motgångar utan att bli irriterad.
Det tror jag lagt grunden för uppfinnandet. Efter några vilsna idéer om linbanor, kontrollpaneler, barnvagnsuthyrning och ambulerande smörgåsförsäljning med mera, förstod jag att det är bättre att gräva där man står. Det vill säga mekanik och lås. Det första blev ett fönsterlås som gjorde att det gick att använda samma nyckel till fönsterlåset som till ytterdörren. Efter det blev det låsbara handtag till altandörrar, lättmonterade bakkantsbeslag för trädörrar, en hjälpande hand (SLUG08), draghandtag, låsbar kantregel och låscylinder för ”brandkårsnyckel”.
När började du bli intresserad av låsbranschen, var det i ungdomen eller ännu tidigare?
Efter att ha gått verkstadsteknik i gymnasiet visade det sig att det fanns en påbyggnadstermin i låsteknik som jag också valde. Det var helt rätt val. Senare förstod jag även att finmekanik hade intresserat mig hela min barndom. Bland annat genom; Lego, Mekano, Märklintåg och en uppsjö av skruvande med diverse trasiga apparater.
Hur började du tänka nytt och känna att du vill utveckla låsen du hade till hands?
Jag har alltid velat utveckla nytt. Det är bara det att det nu kanaliseras mest på saker relaterade inom yrket. Jag ifrågasätter allt. Varför ska man böja sig ner när man tömmer tvättmaskinen? Varför finns det ingen belysning där inne? Varför köper vi bilar, när det egentligen är transport vi behöver? Varför sitter inte eluttagen där man vill ha dem? Varför kan inte datorskärm och TV-skärm var samma sak? Jag har tusen frågor, och ganska ofta ser jag att de faktiskt får en lösning till slut. Det är inte svårt att se problem, behov och komma fram till en lösning. Det svåra är att välja mellan alla tusentals saker, och att bestämma om det finns en marknad. Utan lönsamhet går det inte. Däremot kan en icke lönsam idé skapa ett stort värde senare på olika sätt.