”En av de bästa lärarna jag har haft”

”En av de bästa lärarna jag har haft”. Så säger Säkerhetsuniversitetets student Thyra Helin om läraren på YH-utbildningen Kvalificerad Säkerhetsingenjör. Vi har pratat mer med Thyra om vad hon tycker om utbildningen, vad hon har för framtidsplaner och varför hon sökte sig till säkerhetsbranschen.

Varför sökte du till utbildningen?

Jag har ingen säkerhetsbakgrund alls, utan jobbade i en klädbutik innan. Men när min pappa som jobbar i branschen tipsade mig om utbildningen tyckte jag att det lät spännande och att det var värt att testa.

Jag uppskattade att man kunde gå en förberedande kurs på tre veckor innan kursstart. Det blev mindre läskigt att börja en helt ny utbildning när man fick ”testa på” genom den förberedande kursen, och efter den kändes det ännu roligare att få börja den riktiga utbildningen.

Vad tycker du om utbildningen?

Jag är jättenöjd med utbildningen! Jag lär mig massor av nya saker samtidigt som jag har kul. Det känns bra att utbildningen bara är ett och ett halvt år. Jag har hunnit lära mig så mycket redan på en termin, och jag vet att jag kommer ut snabbt i arbetslivet.

De roligaste kurserna vi har läst hittills är ellära och montering – det har varit riktigt kul. Sen tyckte jag att nätverkskursen vi läste var väldigt givande eftersom det var så nytt för mig. Jag kunde ingenting alls om nätverk innan, och det var spännande att få så mycket kunskap om ett helt nytt ämne.

Hur är lärarna?

Vår huvudlärare Sven är faktiskt en av de bästa lärarna jag har haft under hela min skoltid. Det märks verkligen att han vill att alla ska hänga med och lära sig. Han är duktig på att förklara saker på olika sätt för att alla ska förstå och han är pedagogisk och tar det i vår takt, men gör det samtidigt inte för enkelt.

Du gör ju LIA nu. Var har du din praktik och vad tycker du om den?

Jag har precis startat min praktik på Securitas Technology och tycker att det är jätteroligt. Nu under den första tiden har jag fått följa med inbrottsservicetekniker för att få se hur de jobbar. Jag har också fått vara med och genomföra en hel del av jobben, till exempel göra revisioner, kolla anläggningar och byta batterier. Det känns väldigt värdefullt att kunna varva praktik och lektioner, och man får en bra bild av hur arbetet kommer att se ut efter utbildningen.

Har du några framtidsplaner efter utbildningen?

Det verkar vara en bred bransch med många möjligheter, och min plan just nu är att börja jobba och testa flera olika roller för att se vad jag trivs med och vad jag vill satsa på framöver. Det kan vara till exempel tekniker eller projektledare – vi får se!

Vill du starta en karriär inom säkerhet, eller vill du tipsa någon om utbildningen? Läs mer och ansök här >>

Fler nyheter